dijous, 21 d’abril del 2016

Els poliedres

Un poliedres és un cos geomètric amb una superficie formada per polígons.

En un poliedre hi tres elements principals:
  • Cares: són els polígons que formen el poliedre.
  • Arestes: són els segments on es tallen les cares.
  • Vèrtex: són els punts on es tallen les arestes.
Els poliedres es clasifiquen es dos tipus: prismes y piràmides.

Prismes: Poliedre determinat per: 2 cares paral·leles que són polígons iguals, anomenades bases i tantes cares laterals (paral·lelograms) com costats tenen les bases.

Els tipus de prismes són:
  1. Prisma triangular: les seves bases són triangles.
  2. Prisma quadrangular o cub: les seves bases són quadrilàters
  3. Prisma pentagonal: les seves bases són pentàgons.
  4. Prisma hexagonal: les seves bases són hexàgons.
Piràmides: Políedre que té per base un polígon qualsevol i per cares laterals triangles que s'uneixen en un vèrtex comú.

Els tipus de piràmides són:

  1. Piràmide triangular: la seva base és un triangle.
  2. Piràmide quadrangular: la seva base és un quadrilàter.
  3. Piràmide pentagonal: la seva base és un pentàgon.
  4. Piràmide hexagonal: la seva base és un hexàgon.

dimecres, 20 d’abril del 2016

Què és un cos geomètric?

Un cos geomètric és una figura que té tres dimensions, és a dir, que té volum. És aquest volum el que diferència les figures planes dels cossos geomètrics.


Les tres dimensions són: Alçada, amplada i gruix.



Al següent vídeo podreu veure aquestes dimensions en exemples i a més fareu un repàs dels continguts de la unitat didàctica.


dilluns, 18 d’abril del 2016

La caixa negra "?"

La caixa negra “?” és un recurs didàctic que m´agrada moltíssima com a activitat inicial quan comencem una unitat nova. La intenció principal d´aquesta activitat és captar l´atenció de l´alumnat. I... com ho fem?

1-      Agafem una caixa de cartó (de sabates, detergent, cereals...). Que no siga xicoteta.
2-      Fem forats amb forma circular pels costat. D´uns 10 cm de diàmetre, ja que els forats són per a ficar les mans amb la aixa tancada.
3-      Pintem de negre la caixa sencera o en lloc de pintar-la podem cobrir-la amb paper xarol.  Deixem eixugar.
4-      En una cartolina blanca dibuixem el signe d´interrogació varies vegades, gran i gros. Retallem els dibuixos i els peguem a la caixa. Crec que amb tres signes d’interrogació és suficient: uno per a cada part frontal de la caixa (x2) i un altre per a la part superior de la caixa (si és de sabates: la tapa).

Una vegada tingueu la caixa, es tracta de ficar objectes a l´interior sense que ningú puga veure que hi ha dins. Ficant les mans pel forats laterals, provareu a endevinar què objecte esta dins de la caixa. Quan comences un tema nou, la teua esperança és que els xiquets i xiquetes mostren interès per la matèria i estiguen motivats. Creant expectació i donant protagonisme als alumnes dins de l´aula, aconsegireu una atenció plena  i moltíssimes ganes de participar.

Per fer aquesta activitat a la meua unitat didàctica, començaria introduint objectes quotidians i del entorn del xiquets com per exemple: una pilota de tenis, dados, bolis, monedes... Un voluntari eixirà al mig de la classe on hi ahura una mesa amb la caixa. Aquest xiquet ficarà les mans dins de la caixa per tractar de endevinar que objecte està dins. Encara que conega la resposta no podrà dir-la, ja que haurà d´explicar als seus companys quina forma té el objecte, què tacte, etc. fins que endevinen l´objecte.

Vos deixe un vídeo per a que vegueu una dinàmica pareguda amb la caixa negra "?" i el sentit del tacte.



dimecres, 6 d’abril del 2016

Unitat didàctica: "Els cossos geomètrics"

La unitat didàctica pertany a l´àrea de matemàtiques i ha sigut dissenyada per a 3er curs d´educació primària, curs compost per 24 alumnes, 13 xiquetes i 11 xiquets, que segueixen el Programa d´Immersió Lingüística al col·legi “ Cristo de la Paz”. He triat com a títol: Els cossos geomètrics.










Es desenvolupa al 3r trimestre, més concretament del 18  al 25 d´abril. Està composta per 7 sessions organitzades en 6 dies, ja que, l´assignatura de matemàtiques compta amb 6 sessions setmanals de 45 minuts cadascuna, tal i com estableix el Decret 108/2014 del 4 de Juliol.
Aquesta unitat està emmarcada al Bloc 4 de continguts de dit decret, Bloc anomenat “Geometria”. Està organitzat a una categoria conceptual dirigida a reproduir, classificar y representar objectes en el pla o en l´espai per a descriure el món que ens envolta. Per això , la geometria te una importància clau dins de les matemàtiques , ja que tots els objectes del nostre entorn tenen una forma determinada que l´alumnat hauria conèixer; com són  les línies, els angles, les figures planes o els cossos geomètrics entre altres.

Per assolir els continguts d´aquesta assignatura utilitzem el Tractament Integrat de les Llengües i els Continguts (TILC), ja que considerem que una llengua s’aprèn millor si s´usa per a aprendre. Per això totes les sessions de l´assignatura de matemàtiques és el valencià. el TILC té un triple enfocament: integració de la llengua en les classes de contingut, ús de contingut per a aprendre la llengua i potenciació de les habilitats cognitives d´aprenentatge.